Sidst, men ikke mindst

Når jeg snakker om Buti yoga, så er tilbagemeldingerne straks, at det handler om at Buti-shake!
og ja – det er det også, men langt fra det eneste!

Da jeg så programmet for festivalen, var Buti yoga selvfølgelig noget jeg blev nysgerrig overfor. Det sprang bare i mine øjne, fordi jeg ikke havde den fjerneste anelse om, hvad det var.
Og lige som alle de andre stilarter jeg fik afprøvet på til yogafestivalen, ja så fik jeg heller ikke undersøgt noget om Buti yoga hjemmefra – men sikke en oplevelse!

Jadi Buti

Oprindeligt har stilarten; Buti, sin titel efter det indiske marathi-ord, der betyder "en kur, der er blevet skjult eller holdt hemmelig".
Det blev oprindeligt brugt i forbindelse med ayurvediske urter (en naturmedicinsk behandling) betragtet som Jadi Buti.
Dette kræver en længere forklaring, så i det store hele, handler det om at skabe balance mellem den fysiske og mentale sundhed med hjælp fra urter og yogaens elementer.

Marathi 1.jpg

Buti yoga ifølge Kim Allen

Kim Allen, var instruktør på Buti yoga lektionen til Expo 2018 festivallen, og hendes beskrivelse af Buti yoga var således:
Buti Yoga er bevægelses praksis, der sikrer kraft yoga, dans og højintensiv træning, der forvandler kroppen, træner kernen ved hjælp af ”spiralstrukturteknikken” (et cirkulerende bevægelses mønster).
Samtidig med dette, er det hele vævet ind i en dynamisk yoga praksis.

Kim Allen.jpg

Min oplevelse i salen

For mig var lektionen mere en ”Power yoga” eller Astanga-Vinyasa-yoga inspireret time i max-power udgave, tilsat en lille mindfull afslapnings session tilsat dans.

Derfor vil jeg nok mest af alt sætte denne yogastilart i min egen kategori; Free Style Yoga.
Dernæst vil jeg også nærmere kigge efter det i et fitness center end i et yogastudio. Det minder nemlig rigtig meget om cardiotræning; styrke, kondition, og udholdenhed - kombineret med yogaens Asanas og Pranayamas. Herudover tilsættes Buti yogaen en go omgang dance-power musik – som nok er én af de ting, de fleste har kørende i deres høretelefoner i et fitnesscenter.

Hermed ikke sagt, at det ikke var fedt – FOR DET VAR DET!
OG: Det var MEGA hårdt! Men virkelig sjovt! Og så så alle bare fjollede ud, hvilket var helt okay.
Som stilarten også er navngivet ”Buti” så var der en hel del ”Buti-shake”. Ikke bare for at danse, men det var virkelig træning af hele kroppen!Det var for alle og enhver. Begynder og øvede.

Opbygning af en Buti yoga lektion

 • Man starter siddende. Laver Asanas for at varme ryg, nakke, skuldre og arme op. Dernæst sættes tempoet op.
 • Hele tiden er yogaens forskellige Pranayamas med (rigtig smart, når det bliver virkelig hårdt…så har man muligvis) en chance for at holde ud lidt længere)
 • Øvelserne handler i mange omgange om at isolere kroppen i forskellige dele, og så bevæge dem del for del, og med cirkulære bevægelser.
 • Hele tiden tilsættes der nye øvelser, så man opbygger et flow (faktisk ligesom et Vinyasa flow), som man vender tilbage til.

Dét kræver kropskontrol og styrke!

Eksempel på en øvelse:

 • Kom ind i Planken.
 • Hold den, og tæl til ti.
 • Søg langsomt ned mod måtten og stop når du er halvvejs nede.  
 • Begynde en roterende bevægelse med kropsdelen: fra underlivet til lige under navlen. Tæl til ti.
 • Kom tilbage i Planken med strakte arme.
 • Lav Planken på eet ben og genoptag den cirkulerende bevægelse. Tæl til ti.
 • Søg ned mod gulvet (stadig på 1 ben). Stop halvvejs.
 • Roter underlivet, imens man tæller til ti og så op igen til Planken.
 • Øvelsen laves forfra – nu med modsat ben!
 • Derefter et Vinyasaflow.

Du kan jo lige prøve…..

OMG!! Sådanne øvelser med vinyasaflow hele vejen igennem i 60 minutter!!!!
Jeg var FULDSTÆNDIG FÆRDIG i min krop, da jeg kom ud af lokalet!!!!!
Mest af alt, fordi jeg ikke lige var forberedt på, at det var sådan en omgang jeg gik ind til.

Men sjovt nok, så var jeg på dupperne meget kort tid efter – for det gav en energi af en anden grad. Selvom det var herre-hårdt, så var det samtidig sjovt som bare pokker!
Jeg følte, at jeg så så fjollet ud, når jeg stod der og skulle buti-shake, og knapt nok kunne finde ud af det. Min hjerne kæmpede derudaf med 100 km/t for at følge med og samtidig gøre et forsøg på at holde balancen, trække vejret, fokusere og bare være til!
Men musikken var mega fed, folk grinede, piftede og gav den gaz rundt i hallen, så det fik mig bare til at bare kæmpe videre.

Jeg var totalt opsat på at lave mere når jeg kom hjem – så Youtube – here i come!

Bizzie Gold

At finde videoer på Youtube.com om Buti yoga, er ikke så svært, men forvent ikke ret meget yoga. De fleste er meget mere mindede på fitness-delen, hvor der er fokus på konditionstræning, optræning af styrke og vægttab.

Buti yoga opfundet af yogalærer og fitnessinstruktøren, Bizzie Gold.
Hun har i denne stilart særligt lagt vægt på, at der skal trænes! Og det er virkelig ikke til at undgå at lægge mærke til! Der er ekstrem fokus på cardio-øvelser sammensat med pranayamas – men det gør ikke noget for mig, ikke så længe der indgår en masse stræk og flow 😊

Det virker meget som om, at der ikke er den helt store ”opskrift” for at sætte en lektion med Buti yoga op. Jeg kan se, at der er meget frie rammer, så Buti-yoga kommer derfor med på min Free Style Yoga-liste.
Det er her, jeg kan kombinere alt det jeg gerne vil. Lige noget for mig!

Bizzie Gold.jpg

Spring ud i det!

Første gang det så blev prøvet af, var med 140 elever på Stouby Skole. De havde sundhedsuge og havde bedt mig komme tilbage til dem.
Det fede ved at komme tilbage til eleverne på Stouby Skole var, at det slet ikke var svært for dem at lave yoga, eftersom alle klassetrin har lavet yoga før sammen med mig og nogle af dem også med enten lærere og/eller pædagoger.

Her vil jeg altså gerne lige have lov til at rose eleverne! Mega seje!!!! Om de så vil indrømme det eller ej, så er yoga altså ved at være godt fastklæbet i deres personlige rygsække nu, så det er ingen sag for dem, at gå i gang med det samme!

Som yogalærer for børn og unge mener jeg bestemt, det er på sin plads, at smide kommentaren: ”Mission completet!” 😊

Opbygning af en yogalektion for 140 elever

Der skulle kun være yoga i 30-45 minutter og det er jo en temmelig stor gruppe…140 elever + tilhørende personale…hvad laver man så, når de har prøvet par-øvelser og solhilser?
Husk på, at når der skal laves yoga med børn og unge, så fanger man ikke børn med tilråb og tyssen på…selvfølgelig skal der være ro og fokusering, men det skal først og fremmest være sjovt! ALDRIG KEDELIGT!

Sådan byggede jeg lektionen op for 0.-6.klasse

Det blev en blanding af både noget kendt fra både Hatha- og Acro yoga og så noget nyt: Buti yoga.
Alle havde en fest og faktisk var der overraskende momenter: De ældste (5. og 6.klasserne) var mest ”på”. De gik ind i timen med liv og sjæl.
Den lektion der skulle have været 30-45 minutter, blev skubbet til 55 minutter.
(Jeg havde tjekket med idrætslæreren forinden, om der var der lavet ”buffer-tid”😊  Så husk lige at gøre det, hvis du vil lave et event magen til. Bare et godt råd fra mig til dig😊 )

 • Opbygningen var simpel (Husk det er børn)
 • Opvarmning med Buti-yoga og solhilsen-i max-power-flow.
 • Opfriskning af få balanceøvelser. Her kunne jeg samtidig tjekke efter, hvor niveauet var og tilpasse det.
 • Derefter gik de sammen 2 og 2, og langsomt udbygge.

Det endte op med utroligt mange (og endda også nye) asanas. Herudover en intern konkurrence. Stouby Skole har med sig selv: En ”Acro-planke-record”: de slog den gamle rekord (med 5 personer): de kom op på 12😊

Ligesom Disko yogaen, ja så er det ikke muligt at finde et sted herhjemme, hvor der bliver undervist i Buti yoga – meeeen det jeg har prøvet på Youtube videoerne, ligner altså meget, som jeg skrev allerførst, det man bliver instrueret i på diverse Puls og Power hold i fitnesscentre bare tilsat strækøvelser.

Faceyoga

Imens jeg ventede på, at Buti-yoga skulle gå i gang, snakkede jeg med 4 kvinder der havde været inde til en face-yoga lektion med Koko Hayashi.
Deres oplevelse var, at det havde været en super spændende lektion, men virkelig hård! Selvom de gennem det meste af timen havde siddet stille.
De viste mig illustrationerne de havde fået med, som egentlig ikke hverken ser vanskelige eller anstrengene ud.
Men efter selv at have afprøvet nogle af dem, ja så forstår jeg dem udmærket. Det må have været temmelig hårdt i 60 minutter.
Øvelserne gjorde godt for mange ting. Bl.a. at stramme op i ansigtet, for at undgå rynker, men absolut også for at få et mere positivt sind.

Eftersom det kun var en lille snak imens vi ventede på at gå i gang med Buti yoga, ja så kan jeg heller ikke fortælle så meget om Face yoga.
Jeg tænker det er noget der kommer på ”to-do-listen”.

Electric yoga

Tiden kom til den sidste lektion – Electric yoga.
OMG en omgang. Lige så skør og finurlig som alt det andet dagen havde budt mig. Men absolut festlig! Lige til at blive glad i låget af.

Jeg kom ind i endnu en kæmpe messehal, som bare blev mere og mere fyldt.
En yogalærer med tætsiddende bukser, gul bluse og langt hår der var smækket op i en knold midt på hovedet. Han smilede over hele hovedet og så mere end klar ud!
Mr. Cameron Cash. Som han kalder sig selv; The Wabi Sabi Yogi

Cameron Cash.jpg

Et beat af house musik fra en live DJ kørte i højtalerne og jeg kunne fornemme på det hele, at det her også bare ville blive én af de der lektioner, hvor alt kunne ske….hvilket der også gjorde.

Denne yogalektion tror jeg, bedst jeg kan beskrive ved at bruge definitionerne om yoga som ”The body, mind and soul” – hvor Electric yoga mest handler om ”the mind and soul” og ”The body” er bare et redskab vi har, til at komme helt derhen hvor vi gerne vil.
Jeg mener selv Cameron Cash beskrev det som en ”En dansende meditation fællesskab”.

Der var lige et lille kort Vinyasa flow til at varme kroppen op, men ellers en laaaaaaang kropsscanning, der mest handlede om at trænge helt ind i sindet – ind i tankerne og finde frem til dét man ønsker allermest.
Finde ”The happy place” “The place, where peace, love and harmony finds eachother” – TOTALT hippie-snak, men super dejligt, når man ligger dér på sin yogamåtte 😊
Jeg tror man som udestående person vil tænke allermest på ham der JP Sears – ”How to be ultra spiritual”…

JP Sears.png

Men det var virkelig sjovt og rart – ganske skørt, ja, men fedt at prøve.
Derefter kom man næsten i en trance, og der skulle bare danses.
Der går nok lige nogle år endnu, før Electric yoga får rigtig fat herhjemme. Jeg kan se hvordan det buldrer frem i LA – og jeg skal helt sikkert prøve igen, næste gang jeg kommer forbi.

Dette var så slutningen på Expo18 serien. Mine oplevelser til en yogafestival i Pasadena i Los Angeles.
Jeg håber du har syntes om at læse med og måske fået inspiration til selv at gå i gang med nogle nye yogastilarter.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du vil ha inspiration eller hjælp til at sætte en lektion op – husk på det 😊

Tak fordi du læste med.

Na ma ste

- Citha -

Comment